MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; (Ek ibare:RG-27/12/2021-31702) Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İzzet Baysal Yaşlı Sağlığı, Bakımı Uygulama ve Araştırma Merkezinin faaliyetlerine, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin esas ve usulleri düzenlemektir.
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; (Ek ibare:RG-27/12/2021-31702) Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesine bağlı İzzet Baysal Yaşlı Sağlığı, Bakımı Uygulama ve Araştırma Merkezinin faaliyetlerine, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,
b) Merkez (Değişik ibare:RG-27/12/2021-31702) (BAYSAM): (Ek ibare:RG-27/12/2021-31702) Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İzzet Baysal Yaşlı Sağlığı, Bakımı Uygulama ve Araştırma Merkezini,
c) Müdür: Merkezin Müdürünü,
ç) Proje ve eğitim grupları: Merkezin proje ve eğitim gruplarını,
d) Rektör: (Ek ibare:RG-27/12/2021-31702) Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörünü,
e) Üniversite: (Ek ibare:RG-27/12/2021-31702) Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesini,
f) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu ifade eder.
MADDE 5 – (1) Merkezin amaçları şunlardır:
a) Yaşlanma süreci ile ilgili temel bilimsel araştırmalar yapmak, yaşlanmayı geciktirmek için ve altmış beş yaş ve üzerindeki insanlara kaliteli bir hayat sağlamak için gerekli önlemleri almak.
b) Yaşlanmaya bağlı görülme sıklığı artan tüm hastalıklar ile ilgili tanı yöntemlerini geliştirmek; güncel takip, tedavi ve bakım planları yapmak ve uygulamak; yaşlılıkta görülen bu hastalıklar ile ilgili epidemiyolojik araştırmalar planlamak ve uygulamak.
c) Bilimsel ve maddi kaynak sağlamak için; ilgili ulusal ve uluslararası bilimsel araştırma, inceleme ve tedavi kurumları, özel sektör, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve alana ilişkin çalışmaları olan kişilerle işbirliği yapmak ve bunlarla bilimsel, teknik bilgi ve hizmet değişimi sağlamak.
ç) Dünyada ve Türkiye’de uygulanan alternatif tıp yöntemlerinin bilimsel deneyimler doğrultusunda araştırmalara açılması için projeler üretmek.
d) Alana yönelik kurs, kongre, konferans, sempozyum, seminer ve yaz okulları düzenlemek, bilimsel yayınları desteklemek.
e) Yaşlılarda sık görülen hastalıklar hakkında aydınlatıcı ve bilimsel nitelikte bilgilerin sözlü veya yazılı olarak kamuoyuna ulaştırılmasını sağlamak.
f) Yaşlıların çok yönlü geriatrik değerlendirmesini sağlamak.
g) Üniversitenin ilgili birimleri ve ilgili uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak suretiyle, bu alanda her seviyede öğrenci, öğretim elemanı ve diğer personelin eğitilmesine yardımcı olmak, bu konuda sertifikalı elemanlar yetiştirmek ve kurslar düzenlemek.
ğ) Yaşlının toplumsal kabulünü artırmaya yönelik eğitim ve hizmetlerin planlanması ve uygulanması için Üniversitenin ilgili birimleriyle işbirliği yapmak.
h) Üniversite ilgili birimlerinin işbirliği ile yaşlılara, toplumun diğer kesimlerine, kamu ve özel kurum ve kuruluşlara özellikle kronik ve metabolik hastalıklar konusunda eğitimler vermek.
ı) Yaşlılık ve yaşlanma konusunda yapılan eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile toplumsal farkındalık oluşturmak; bu yolla yaşlının toplumda ve aile içinde kabulünü artırmaya yönelik eğitim ve hizmetler planlamak ve uygulamak.
i) Yatağa bağımlı yaşlılara ilişkin bakım hizmetleri geliştirmek ve yeni programlar üretmek.
j) Uluslararası standartlara uygun olarak geriatri alanında gelişimi sağlamak, yaygın ve alternatif tıp yöntemlerini öğrenmeyi, tecrübe yoluyla kazanılmış yeterliklerin tanınmasını ve yaşam boyu öğrenimi yaygınlaştırmak.
k) Bu amaçlarla yaşlıların yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve sosyal ve psikolojik açıdan iyileştirilmelerinin sağlanması için çalışmalar yapmak ve sürdürülebilirliğini sağlamak.
MADDE 6 – (1) Merkez bu Yönetmelikle belirlenen amaçlarını gerçekleştirmek üzere aşağıdaki faaliyetleri yapar:
a) Yaşlı sağlığı ve bakımı alanında; bilimsel araştırmalar yapmak ve yapılmasına destek vermek, topluma yönelik eğitimler düzenlemek ve düzenlenmesine destek vermek, ulusal ve uluslararası kuruluşlarla ortak çalışma imkanlarını geliştirmek.
b) Yapılan araştırma sonuçlarını bilimsel toplantılar ve yayınlar aracılığıyla kamuoyu ile paylaşmak.
c) Üniversite ilgili birimlerinin işbirliği ile yaşlılara, toplumun diğer kesimlerine, kamu ve özel kurum ve kuruluşlara, özellikle kronik ve metabolik hastalıklar konusunda eğitim ve danışmanlık hizmeti vermek.
ç) Toplumsal farkındalık oluşturmak suretiyle yaşlının toplum ve aile içinde kabulünün artırılmasını sağlamak.
d) Yatağa bağımlı yaşlıların bakım hizmetlerinin geliştirilmesine katkı sağlamak.
e) Yurt içinde ve yurt dışında yaşlı bakımında yer alan ve alacak bireylere yönelik eğitim, kurs ve sertifika programları düzenlemek, yaşlı bakım elemanı yetiştirmek suretiyle yaşlı sağlığı hizmetlerine toplumsal katkı sağlamak.
f) Rektörlükçe belirlenen diğer faaliyetleri yapmak.
Tarihi | Sayısı |
---|---|
9/2/2010 | 27488 |
27/12/2021 | 31702 |